Blog posts

Ceremonija davanja hrane redovnicima u Luang Prabangu
[post-views]

Ceremonija davanja hrane redovnicima u Luang Prabangu

blog, Putovanja

U Luang Prabangu (Laos), gradu otprilike veličine Varaždina, rano ujutro svakoga dana, izlaskom sunca iz četrdesetak hramova izlazi više stotina budističkih redovnika kako bi na ulici prikupili hranu. Iako tradicija datira još iz 14. stoljeća mještani Luang Prabanga i danas se bude rano te u tišini na koljenima uz cestu čekaju kolone redovnika kako bi im dali svoje darove, najčešće rižu i svježe voće. Prije nego što se vrate u hram redovnici, kojima će to biti jedini obrok u danu, višak milostinje daju siromašnoj djeci koja je nose kući svojim obiteljima.

Pravila ponašanja kojih se treba pridržavati za vrijeme ceremonije su vrlo stroga; tišina, redovnike se ne gleda u oči, oni koji u njihove zdjele stavljaju hranu ne smiju ih doticati, a glava treba biti pognuta, uvijek niže od glave redovnika.

Sve u svemu – jedna od stvari koju je zaista lijepo doživjeti, a buđenje u pet ujutro i nije neki problem jer u Luang Prabangu svi se lokali zatvaraju prije ponoći. Osim kuglane, ona radi do pola dva.

About the author

Leave a Comment